07.04.2020

Навчання під час карантину


Поезія Лесі Українки «Contra Spem Spero», «Як я люблю…»
Леся Українка була талановитою людиною, а її художнє слово — гострим безжалісним мечем. Усе в її творчому доробку було справжнім: вірші без пустодзвонних декларацій; кохання без фальшу, мука без порятунку, праця — спасіння. І цю цілісність поетеса несла у світ. То було надзвичайно важливим відчуттям — світ цілісний, і всі його несправедливості можуть бути подоланими, якщо кожна людина стане справжнім творцем.
Геніальний і творчий талант Лариси Косач – нашої Лесі Українки – розвивався плинно, незважаючи на те, що лиховісна хмара прошуміла над нею. Хвороба приковувала молоденьку, слабосилу й хворовиту дівчину до ліжка, а вона рвалась до нового життя як орлиця із чорної клітки, вливаючи свою вояцьку вдачу тільки у творчість, тільки у слово, що було для неї великим ділом. Леся стала Жанною Д’Арк для нашої літератури. Фізично в неї може й тремтіла рука, але у своїх поезіях-битвах письменниця залишалася вірною музі, ідеалам, які сформувалися ще в юності. Вона тим і сильна, що поєднувала в собі присутності, пройняті прометеєвим вогнем, з прославленням жіночого героїзму, терпіння й самопожертви.
 Показовим у цьому плані є вірш “Як я люблю оці години праці”, ліричний герой якого (а це сама Леся!) осмислює зміст свого життя. Вірш побудовано у формі діалогу з однією особою. Герой веде розмову з Музою, що поруч з ним і, здається, ось-ось висловить думку про сенс земного буття. Однак щось зупиняє його. У шаленому потоці суспільних проблем визначитися важко, тим більш, якщо життя не просто споглядати, а й аналізувати.
«Як я люблю…»
Читати онлайн:
"Contra spem spero" – найвідоміший вірш Лесі Українки. Ця поезія утверджує оптимізм та відкидає тугу, яка виникає через життєві негаразди. Ліричну героїню вірша часто ототожнюють з поетесою. Вона ж намагається радіти життю та закликає цінувати кожну мить.
Назва поезії походить від вислову Овідія "Contra spiro, spero", що з латинської перекладається "Без надії, сподіваюсь". Взагалі така сентенція "Contra spem spero" стала для Лесі Українки своєрідним життєвим девізом. Адже поетеса хворіла з самого дитинства, проте залишалась сильною духом. Її навіть Франко називав "єдиним мужчиною в нашому письменстві".
Читати онлайн:
Є багато аудіоверсій "Без надії сподіваюсь". Однією з найцікавіших стала робота українського музиканта Макса Пташника. У 2017 році. Максим вирішив написати до улюбленого вірша молодіжний трек.
Макс Пташник – Contra spem spero! Слухайте вірш Лесі Українки у сучасній обробці та виконанні:

Комментариев нет:

Отправить комментарий