14.04.2020

Навчання під час карантину


УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА
Микола Вінграновський: з любов'ю до людей і слова

Миколу Вінграновського називають «чарівником слова», «степовим Сварогом», «вінграном», «зітканим з любові». Він був багатогранною особистістю. Крім літературної творчості, поетичної і прозової, добре відомий як кіноактор, кінорежисер і сценарист. У Довженковому фільмі «Повість полум'яних літ» зіграв роль Івана Орлюка.
Якось Миколу Степановича запитали, чим викликане його звертання до таких різних жанрів літератури і мистецтва. На що він відповів: «Воно виходить у мене, сказати б, само по собі. Це не моя примха, не спеціальна запрограмованість. Справді, десь воно само у мене йде – і дитячі книги і твори для дорослих, і режисура, і ті ролі, що їх зіграв як актор. Це не обтяжує і не заважає. Навпаки, якось міняється ритм твого внутрішнього життя».
Про що б не писав Микола Вінграновський, він пише не з гніву і тим більше не з ненависті, а з любові. І навіть найгостріші речі зігріті якимось непотьмареним внутрішнім світом, зворушливою людяністю й добротою.
Іван Дзюба так писав про поезію М. Вінграновського: «Поезія Миколи Вінграновського — це стихія, що в ній цілковито відсутня якась навмисна спрямованість, передбаченість. Постійне переливання настроїв, станів, натхненна гра уяви. Ніколи не вгадати, про що він говоритиме за мить, що зрине дивовижно з глибин нутрів його душі і який настрій хвилею його огорне й хвилею спаде, щоб поступитися місцем іншому…»
Тож читаймо, слухаємо вірші Миколи Вінграновського, сумуємо і радіємо разом з його ліричними героєми…
Читати онлайн:
Вінграновський М. С.  Твори - за абеткою ...
Микола Вінграновський - Сеньйорито акаціє, добрий вечір...
Вінграновський Микола. Сеньйорито акаціє, добрий вечір...
Слухати онлайн
Микола Вінграновський. Сеньйорито акаціє, добрий вечір... (Поезія)
Відео про життєвий і творчий шлях Миколи Вінграновського "Душу свою поет повинен берегти"
Перевір себе:
Тести. Творчість поетів "шістдесятників" (В.Симоненко, Д.Павличко, І.Драч, М.Вінграновський)
                                                   

Комментариев нет:

Отправить комментарий