16.04.2020

Навчання під час карантину


ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА
      Бернар Вербер - один з найзагадковіших письменників сучасності         
   
Книги культового французького письменника і філософа Бернара Вербера розходяться багатомільйонними тиражами і перекладені більш ніж на 30 мов світу. Маса літературних премій, безліч фанатів у всьому світі. У книгах Вербера багато пророчого, тому він і став єдиним письменником, нагородженим премією Жуля Верна.
Бернар Вербер народився в Тулузі в 1961 році. Почав писати у віці семи років. В університеті вивчав право, спеціалізувався в галузі криміналістики, щоб шукати теми для майбутніх детективів. У 1982 році вступив у Вищу школу журналістики. Саме в цей час відкрив для себе Айзека Азімова, Філіпа Діка і Френка Герберта - письменників, які багато в чому сформували його світогляд, спонукавши звернутися до жанру, який традиційно вважався вотчиною англійців, з'єднанню елементів наукової фантастики, пригодницького роману і філософського есе.
У 1983 році отримав премію фонду News як кращий молодий репортер за репортаж про певний вид мурах, що мешкають на Березі Слонової Кістки. Потім 7 років працював в журналі «Нувель обсерватер» - писав статті на наукові та псевдонаукові теми: про космос, медицині, штучному інтелекті, соціології та інше. Переситившись журналістикою,  вступив на Вищі курси сценаристів.
Перша книга з трилогії про мурах «Мурахи», яку Вербер почав писати в 16 років, вийшла в світ у 1991 році, моментально зробивши письменника знаменитим. Незважаючи на читацький успіх, критика проігнорувала дебют. Ситуація дещо змінилася після виходу роком пізніше продовження «День мурах», перекладеного на 33 мови і який отримав Гран-прі читачок журналу «Elle». З'явилася навіть комп'ютерна гра про те, як мурахи вибудовують паралельну цивілізацію. Пізніше з'явився завершальний цикл трилогії - «Революція мурах».
Однак, незважаючи на величезний читацький успіх, Вербер так і не знайшов визнання у французької критики. В останні роки він навмисно приурочує публікації до 1 жовтня - періоду присудження більшості престижних французьких премій, немов кидає всім виклик: не потрібні мені ваші регалії, мої книги і так розходяться сотнями тисяч.
Серед творчих планів письменника - екранізувати свої романи.
Романи Вербера є поєднанням елементів масової та інтелектуальної культури. Одна з формул успіху творів – інтелектуалізація масової культури; письменник робить твір доступним широкому колу читачів – заплутаний сюжет, багато перипетій, і водночас вплетені у текст інтелектуальні елементи – різноманітні факти, які потребують осмислення.
У тексті романів сполучаються авторські думки і спостереження та погляди відомих філософів, результати соціологічних опитувань, навіть думки пересічних людей та інші елементи наукового і художнього характеру. Наповнення своїх текстів різними запозиченими і власними текстуальними та смисловими вставками з різних культурних джерел дає підстави відносити Б. Вербера до представників постмодерної літератури.
Детальніше:                                

Комментариев нет:

Отправить комментарий