22.04.2020

Навчання під час карантину

Г. Маркес «Стариган із крилами»

Габріель Гарсіа Маркес (1928 — 2014) - один з найсильніших, найвизначніших письменників сучасності, журналіст, сценарист, видавець, політичний діяч, і, безперечно, неординарна людина. В його чарівних романах – реальні факти з життя. В його офіційній біографії та спогадах – багато вигадок і одні й ті самі історії у різних інтерпретаціях обростають новими незвичайними подробицями.
«Я реаліст,— казав про себе Габріель Гарсіа Маркес,— бо вірю, що в Латинській Америці все можливе, все реальне... і вважаю, що завдання письменника полягає в тому, щоб домогтися відповідності між літературою та дійсністю». Хоча ці слова стосуються роману «Сто років самотності», вони є справедливими для усієї творчості письменника, стиль якого був названий «магічною літературою».
Творчість Ґабріеля Ґарсія Маркеса в рамках однієї книги поєднує реальний світ і фантастичні мотиви - за допомогою такого літературного прийому цей геніальний автор вміло розкривав проблеми суспільства і особистості. Недарма він за свої чудові і незвичайні твори отримав одну з найпрестижніших літературних премій світу - Нобелівську (1982).
Особливості світобачення письменника виявилися у творі «Стариган із крилами», тонкому і надзвичайно чутливому сплаві почуттів у реальному та міфологічного вимірах.
Жителі невеличкого селища Пелайо та Елісенда надзвичайно заклопотані своїми справами. Погода жахлива, дощ не припиняється уже впродовж трьох діб. У таку негоду подружжя знаходить на своєму подвір’ї старого, лисого жебрака, в подертому одязі, який не мав змоги підвестися через велетенські крила, які так природньо виглядали із-за спини.
 Коли люди трохи отямилися, дійшли висновку, щоб перед ними янгол. Парадоксально, та ми звикли уявляти собі їх зовсім по-іншому… Посланці Господні мають бути білосніжні, прекрасні, витончені… Усі життєві негаразди і біди є місцем для зустрічі з Богом. І цей Ангел теж прийшов в той момент, коли цього потребувала не лише родина Пелайо, але й усі жителі селища. Чому в такому вигляді? 

Напевно, щоб відобразити глибину душі і помислів цих людей. Адже, із прибуттям ангела ніхто з них не змінився, духовно не очистився, їхні серця не тягнулися до світла…
Детальніше:
Читати онлайн:
Габріель Ґарсіа Маркес. «Стариган з крилами». (скорочено)
Слухати онлайн:
ВІДЕОУРОК:
Перевір себе. ТЕСТИ:

Комментариев нет:

Отправить комментарий