12.04.2020

Навчання під час карантину

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

Творчість Івана Драча. Вірш «Балада про соняшник»
Іван Драч – поет, перекладач, кіносценарист, драматург, громадський діяч – без перебільшення, став символом своєї доби – часом викличним, непередбачуваним, часом суперечливим, але незаперечним і непохитним. Бо суть, власне, не в тому, чи ти сумнівався і жодного разу не помилився, а в тому, чи справді шукаєш істини, йдучи обраною дорогою. Дорога І. Драча пролягла крізь романтичні сподівання та катастрофічні буревії епохи, в якій «ракета повінчана з «Маніфестом», а сама Земля «аж заточується» від «заліза на лютій орбіті». Звідси – стільки у його Слові парадоксів і дисонансів, стільки запитань і відповідей, запитань без відповідей…
В українській поезії він є продовжувачем традицій Михайла Коцюбинського, Павла Тичини. Творчість його опромінена активністю «повстан­ців сонця» — протуберанців серця. Сонце стає його символом, сонце й серце стоять поряд, виступають контекстуальними сино­німами в поетиці І. Драча.
Поезія Драча — це насамперед поезія запитань, а не відпо­відей, поезія поставлених проблем, спроба докричатися до зірок, достукатися до людини. Він шукає виходу, здається, знаходить, сумнівається й знову шукає. Він фіксує живе життя в кожному своєму слові. Отаким словом любові до життя є «Балада про соняшник» Івана Драча.
Читати онлайн:
Іван Драч - Балада про соняшник (Характеристика твору)
Дивитися:
Іван Драч. Балада про соняшник (Поезія)
Мультик для дітей "Сонях" " Балада про соняшник" Іван Драч.
Перевір себе:
Тести. Творчість поетів "шістдесятників" (В.Симоненко, Д.Павличко, І.Драч, М.Вінграновський)

Комментариев нет:

Отправить комментарий