02.04.2020

Навчання під час карантину


Творчість Дмитра Павличка
Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, поет, перекладач, літературознавець, народний депутат кількох скликань, дипломат Дмитро Павличко народився 28 вересня 1929 року в селі Стопчатів тодішнього Коломийського повіту. Закінчив філфак Львівського університету, працював у журналі «Жовтень», на кіностудії імені Довженка, секретарем Союзу письменників України та редактором журналу «Всесвіт».
Важко переоцінити значення особистості Дмитра Павличка. Його внесок в розвиток української літератури, культури, державотворення є надзвичайно вагомим.
Дмитро Павличко — один зі співавторів Акта проголошення незалежності України. Був головою комітету закордонних справ Верховної Ради, послом України в Словаччині та Польщі.
Активна політична діяльність та державна служба не стали завадою для творчості. Творчість його має дві сторони: Павличко водночас тонкий лірик, що вміє розтривожити, збентежити людські почуття. Він — поет-філософ, здатний зробити об’єктивний зріз часу, історії, підняти проблеми як суспільства, так і окремої особистості.
У доробку митця десятки томів оригінальної та перекладної поезії. Одна з останніх книжок — «Вірші з Майдану».
Дмитро Павличко - поет щедрого i своєрідного обдарування. Захоплений красою народної пiснi, змалку вихований у любовi до неï, Дмитро Павличко закономірно став поетом-пiснярем. Багато з його поезій стали популярними піснями - (“Два кольори”, “Лелеченьки” "Явiр i яворина", "Сибiряки", "Атака", "Пiсня про Украïну"та ін.). За мотивами його творів написана опера “Золоторогий олень” (О.Костина), “Реквієм” (Є.Станкович).
За сценаріями Д. Павличка поставлені кінофільми “Сон”, “Захар Беркут”.
Детальніше:
Д. Павличко. Громадянські та інтимні мотиви лірики
Абетковий покажчик творів Дмитра Павличка
Вірші Дмитра Павличка
Перевір себе:
Тест:    Д.Павличко. Творчість


Комментариев нет:

Отправить комментарий