20.04.2020

Навчання під час карантину


    ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА
Бернар Вербер «Імперія ангелів»

У всьому світі ім'я Бернарда Вербера на обкладинці книги означає тільки одне - шедевр! На рахунку письменника сім романів, які стали бестселерами в Європі, Америці та Японії.
Тема смерті в літературі така ж вічна, як і тема кохання, достатньо пригадати хоча б Данте з його «Божественною комедією» чи грецьку міфологію. В сучасній літературі творчість французького письменника Бернара Вербера породила нову хвилю цікавості до філософської фантастики з елементами фентезі. У своїй дилогії «Танатонавти» Бернар Вербер намагається розгадати одвічну загадку смерті, роблячи екскурс у міфологію, філософію, науку, теологію та медицину з однією метою — знайти відповідь на питання, чи чекає щось людей після смерті?
Як зазначають критики, практично всі твори Бернара Вербера є своєрідною сумішшю постмодерністської доби; його романи поєднують у собі фантастичний, заплутаний сюжет, відомі факти, елементи, запозичені з літератур різних країн та епох, а також окремі думки як самого письменника, так і інших відомих людей.
Для творів Б. Вербера часто характерне змішування всього – реалій різних епох, різних стилів, різних культурних пластів. Зокрема, у «Імперії ангелів» важко не помітити несистематизоване поєднання християнських та міфологічних мотивів. У творі ці два світи існують подекуди паралельно, у інших епізодах вони є взаємозамінними.
Роман «Танатонавти» (1994) - перша книга однойменної дилогії Бернарда Вербера про життя людини після смерті.
Хто такі танатонавти? «Танатос» у грецькій міфології — це бог смерті, тому Мішель і Рауль, вирішивши знайти «континент мертвих», стають танатонавтами, засновниками проекту з дослідження смерті. Ризикуючи власним життям, задля відкриття потойбічного світу та пошуку відповідей на загадки смерті,  друзі відправляються в найдивнішу подорож. Знайшовши континент мертвих, їм також належить зазирнути за лаштунки Раю.
У 2000 році публікується «Імперія ангелів», яка по суті є продовженням «Танатонавтів», але читати книгу можна і самостійно. «Імперія ангелів» має свою власну тональність, відмінну від «Танатонавтів» - Вербер стає більш вдумливим, на сторінках книги більше роздумів, сама вона більш філософічна.
Починається роман вельми оригінально - на першій же сторінці на головного героя падає «Боїнг». Герой негайно потрапляє на небеса, де влаштовується працювати янголом-охоронцем.
Історія осягнення загробного світу Мішелем, його спілкування зі своїм наставником ангелом вищої категорії Едмонд Уеллсом переплітаються з історією життя трьох землян: французького хлопчика Жака Немро, який став письменником; красивої дівчинки-афроамериканки Венери Шерідан, яка завоювала титул «Міс Всесвіт» і стала актрисою; а також російського хлопчика Ігоря Чехова, який воював в Чечні і покінчив життя самогубством. Ці сюжетні лінії доповнюються репліками вуличних опитувань, і великими вставками з «Енциклопедії відносного і абсолютного знання», яку пише і через медіума передає на землю вищий ангел Едмонд Уеллс.
То у чому ж полягає робота янгола? Чи можна вплинути на людський вибір? Чи можна зробити людину щасливою? Чи є межа на шляху пізнання?..
Детальніше:
Читати онлайн:           
Слухати онлайн:

Комментариев нет:

Отправить комментарий