23.04.2020

Навчання під час карантину


ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА
Фрідріх Дюрренматт – «сумний паяц» швейцарської літератури

Фрідріх Дюрренматт (1921- 1990) – швейцарський драматург, прозаїк, публіцист, автор кіносценаріїв та радіоп`єс, лауреат міжнародних і національних премій: Мольєра, Шиллера та інш.
За своє життя Ф. Дюрренматт видав близько 40 творів. Крім того, зйомки в кіно, заняття живописом, політичні виступи говорять про нього як про надзвичайно талановиту людину.
Його романи і новели, філософські притчі та п'єси сповнені гротеску й фантастики. Парадоксальні за самою своєю суттю, вони не дають однозначних відповідей на одвічні питання, але змушують замислюватися про найголовніше.
На сценах багатьох театрів світу ідуть спектаклі за його п'єсами. Твір, який зробив ім'я Ф. Дюрренматта всесвітньо відомим - п'єса «Гостина старої дами».
«Гостина старої дами» — зла п'єса, — говорив про неї драматург, — саме тому трактувати її слід якнайгуманніше. І персонажі повинні викликати не гнів, а сум».
Багато письменників у своїх творах намагалися розкрити причини перетворення звичайної людини на вбивцю. Але важко назвати хоч один твір, де це відбувається не з однією людиною, а одразу з усіма мешканцями цілого міста. Ф. Дюрренматт у своїй п'єсі намагається зрозуміти саму здатність людей приймати злочин за норму, розкриває соціальні та психологічні причини, що пояснюють інертність або відверте сприяння злу.
 «Гостина старої дами» — історія, що відбувається десь у містечку в Європі, і написав її той, хто аж ніяк не відмежовується від цих людей, чи сам повівся б інакше, ніж вони... Я змальовую людей, а не маріонеток, дію, а не алегорію, показую світ, а не мораль, як мені часто приписують, навіть не намагаюся зіставляти свою п'єсу зі світом, усе це природно відбувається саме собою, поки до театру належить публіка» (Ф. Дюрренматт).
Отже, «трагічна комедія» Дюрренматта - не просто фантастичний гротеск, це зріз реального життя, своєрідний підсумок розмірковувань письменника про психологію людей, які вважали, що гроші важливіші за людські почуття і стосунки, що гроші можуть замінити любов, дружбу і людяність.

Ф. Дюрренматт «Розлючені кентаври»
Детальніше:
Горшельова Т. А. Розробка уроку «Театр абсурду» в трагікомедії Фрідріха Дюрренматта «Гостина старої дами».
Читати онлайн:
Читати скорочено:
Екранізація п’єси:
Австрійський режисер Ніколаус Лейтнер у своєму кінофільмі «Візит старої дами» (Німеччина, Австрія, 2008) за однойменною п’єсою Ф. Дюрренматта зберіг дух першоджерела.
Застереження автора від надмірної серйозності врахував режисер Михайло Козаков, який теж зняв кінофільм «Візит дами» (СРСР, 1989 р.) за п'єсою. У фільмі збережена і навіть посилена ексцентричність героїні.
Перевір себе:
ТЕСТИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий