19.11.2020

Сьогодні – Міжнародний день відмови від куріння

 


Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) – відзначають щорічно у третій четвер листопада в більшості країн світу. Він встановлений Американським онкологічним товариством в 1977 році. Цей День покликаний звернути увагу суспільства на величезну шкоду нікотинової залежності на здоров’я людини, залучити лікарів до боротьби з палінням та проводити профілактичні та просвітницькі заходи.

У XX столітті через куріння загинуло понад 100 млн. людей. Очевидно, що у XXI столітті ця цифра зросте в рази.

В Україні курять 31% громадян, з яких – 45% чоловіків і 9% жінок; серед молоді – 45% юнаків і 35% дівчат. Кожен четвертий підліток викурює свою першу цигарку у віці 10 років. За офіційною статистикою, щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає до 120 тис. осіб. Наша країна посідає 17 місце в списку країн – лідерів за кількістю курців. Щорічно число українців, які палять, зростає на 100000.

Тютюновий дим містить алкалоїд нікотину – психоактивну речовину, яка викликає слабку ейфорію, зниження почуття тривоги, дратівливості. Постійна дія нікотину призводить до виснаження нервових клітин і розвитку функціональних нервових розладів.

Розпочати курити набагато легше, ніж покинути. Отож краще не розпочинати. Бібліотека коледжу також не могла залишатись осторонь від цієї  проблеми. З метою ознайомлення студентів зі згубним впливом тютюнопаління на організм людини, популяризації здорового способу життя  працівниками бібліотеки було підготовлено віртуально-інформаційний флешбук «У серпантині тютюнового диму».



Комментариев нет:

Отправить комментарий