28.03.2020

Навчання під час карантину


УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

Українська література в другій половині ХХ – початку ХХІ ст.. Поети-шістдесятники


Було нам важко і було нам зле.
Але нам не було негідно.
Ліна Костенко

Кожні десять років у літературі, мистецтві, світогляді творчої особистості відбуваються кардинальні зміни.
1953 року пішов із життя Й. В. Сталін, невдовзі країну очолив М. С. Хрущов, з іменем якого пов’язують період, який в історії дістав назву «відлига». Політичні й національні процеси в роки «відлиги» не лише розвінчували «культ особи», але й сприяли розвиткові різних сфер науки й культури. У багатьох діячів культури утверджувалося почуття свободи творчості, прагнення розширити коло мистецьких прийомів, ознайомити широку гро­мадськість з доробком талановитих майстрів, знищених сталін­ським режимом, звернутися до духовної спадщини народу.
На теренах УРСР була сформована молода генерація митців — шістдесятників, які прагнули утвердити національні ідеали, різноманітні свободи й людську гідність. Оскільки нове покоління творчої інтелігенції заявило про себе в 60-ті роки, то їх і назвали «шістдесятниками».
Хвиля творчої свободи, що ширилася Україною дедалі більше, подарувала плеяду митців, чиї імена стали гордістю нації. До когорти цих майстрів слова належали М. С. Вінграновський, Є. П. Гуцало, І. Ф. Драч, Л. В. Костенко, Б. А. Нечерда, Б. І. Олійник, В. А. Симоненко, В. С. Стус, В. О. Шевчук та багато інших.
Шістдесятники уникали будь-якої фальші у словах, героєм їхніх творів була людина, що сміливо говорила про болі народу, про несправедливість і людську гідність. Це були «…художники, які хотіли малювати, але не тільки портрети Леніна; поети, які мали бажання писати вірші, але не лише про Сталіна і мир; учені, які прагнули вести дослідження, а не просто виконувати те, що їм наказували «згори». Вони були «тілами у пошуках душ». (Валентин  Мороз).
Детальніше:
«Українська література в другій половині XX - початку XXI ст. Вступ. Поети-шістдесятники» (Лекція)
«Народжені відлигою…» Українська література другої половини XX – початку XXI ст. (Лекція)
Українська література: Підручник для 11 кл. загальноосвітніх навч. закладів/ За заг. ред. Г.Ф.Семенюка. – К.: Освіта, 2010. –  с. 232-239.
Відеолекція «Жанрово-стильове розмаїття української літератури ХХІ ст.»
ПЕРЕВІР СЕБЕ

Комментариев нет:

Отправить комментарий