23.04.2019


Сьогодні, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх…
Він був проголошений на 28 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1995 році на честь трьох геніїв світової літератури: Вільяма Шекспіра (1564-1616), Мігеля де Сервантеса (1547-1616) та Інки Гарсіласо де ла Веги (1539-1616).
Головна мета свята — викликати у молодого покоління повагу до літератури, закликати людей до читання книг, які є невід'ємною частиною духовної спадщини кожної епохи. Адже книга — це джерело знань, простий доступ до головних людських цінностей, духовних принципів та творчих досягнень всього людства. А ще книга вважається фундаментом самоосвіти та пошуку внутрішньої гармонії. Тільки любов до книги допоможе людям передати свій життєвий та історичний досвід наступним поколінням.
Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція, яка, окрім того, є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, запроваджена 2001 року. З 2001 року світовими книжковими столицями вже побували Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Боґота, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Вроцлав та ін. Цьогоріч Світовою столицею книги названо місто Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах.
Ми ж бажаємо всім шанувальникам книги і творчості невичерпного натхнення, міцного здоров’я та радості. Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора чи сидіння в чаті на читання. Зі святом Вас!














Комментариев нет:

Отправить комментарий