12.04.2017

12 квітня - Міжнародний день польоту людини в космос

12 квітня весь світ відзначає День авіації і космонавтики — пам'ятну дату, присвячену першому польоту людини в космос. Це особливий день — день тріумфу науки і всіх тих, хто сьогодні трудиться в космічній галузі. Як свято — День космонавтики —  він був встановлений Указом Президії Верховної Ради СРСР від 9 квітня 1962 року.
З 1968 року день космонавтики став світовим і отримав статус «Всесвітнього дня авіації і космонавтики». Шість років тому було прийнято рішення в ООН перейменувати даний день в «Міжнародний день польоту людини в космос».
12 квітня 1961 року громадянин Радянського Союзу старший лейтенант Ю.О. Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Політ, що тривав всього 108 хвилин, став потужним проривом в освоєнні космосу. Ім'я Юрія Гагаріна стало широко відомим в світі, а сам перший космонавт достроково отримав звання майора і звання Героя Радянського Союзу.

Гордістю нашого нашого степового краю  є Леонід Іванович Попов  - український космонавт, двічі Герой Радянського Союзу.
Леонід Попов народився 31 серпня 1945 в місті Олександрія Кіровоградської області.  З 1952 до 1959 року навчався в Олександрійській школі № 17. Середню освіту здобув в середній школі № 6.
У 1968 році закінчив Чернігівське вище військове училище льотчиків (ВВАУЛ) з дипломом «льотчик-інженер».
У 1976 році закінчив факультет заочного навчання у Військово-повітряній академії імені Ю. О. Гагаріна. Блискуче оволодів мистецтвом польоту на швидкісних реактивних винищувачах.
Здійснив 3 космічних польоти. Перший політ (1980) тривав 185 діб, проходив на космічному кораблі «Союз-35» з посадкою на «Союз-37». За успішне виконання завдань польоту Леоніду Попову було присвоєно звання «льотчик-космонавт СРСР» та звання Героя Радянського Союзу.
Другий політ відбувся у 1981 році на космічному кораблі «Союз-40» в складі міжнародного космічного екіпажу. Політ тривав 9 діб, польотне завдання було успішно виконано. За цей політ Леоніду Попову вдруге присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Третій політ було здійснено на космічному кораблі «Союз Т-7» та орбітальній станції «Салют-7».

Комментариев нет:

Отправить комментарий