15.05.2019

«Бережи українське – носи вишиванку»

«Вишиванка — це генетичний код нації» — вислів, котрий відомий зараз усім. Слова ці належать Лесі Воронюк, засновниці свята вишиванки.
Вишиванка в культурі  України займає особливе місце. Вишиванка – сакральний оберіг, національний одяг, частина української культури. Вона  кольоровими нитками вплетена у наші традиції. Це незамінний атрибут, який супроводжує людину все її життя і котрий своєю красою вражає весь світ.
Всесвітній день вишиванки відзначається у третій четвер травня, цьогоріч - 16 травня. Колектив бібліотеки коледжу також долучився до свята,  провівши відеоурок духовності «А сорочка мамина серцю мила».
Модно і стильно вдягнені у національний одяг ведучі Стелла Преснікова та Марина Гейко ознайомили учасників заходу з історією національного вбрання українців, символами у вишивці та їх значенням.
Завідувачка бібліотеки Т.М. Теличко провела інтерактивний лекторій про регіональні особливості вишитих сорочок та цікаво розповіла, як вишиванка підкорює світ.
Напередодні свята кожен бажаючий мав можливість спробувати себе у ролі моделі і відчути естетичне задоволення від модерного українського вбрання. Тож всі з великою цікавістю та щирим захопленням зустріли прем’єру відео «Вишиване дефіле» (авторська робота бібліотекаря Н.О. Яблонської. Відео завантажено на YouTube-каналі коледжу (https://www.youtube.com/watch?v=JpTdKFN1qiI). Показ відбувся під супровід пісні Олега Винника «Вишиванка» та бурхливі оплески.
Проведений бібліотечний захід ще раз нагадав студентській молоді, що вишиванка – це не тільки мода і навіть не лише ознака самоідентифікації. Вишиванка – генетичний код нації, символ, що набуває неабиякої значущості, особливо в наших сьогоднішніх умовах. 
В рамках заходу у читальній залі експонувалась книжково-етнографічна виставка «Вишиванку одягаємо – Україну прославляємо».













Комментариев нет:

Отправить комментарий