12.03.2017

Він був сином мужика і став володарем у царстві духу. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури                                                                                                    І.Франко
Кожний великий народ має свої знакові постаті. Для Англії – це Байрон, для Німеччини – Гете, для Польщі – Міцкевич, для України – Шевченко.
Тарас Григорович Шевченко – письменник, поет, художник, громадський і політичний діяч, Людина з великої літери – належить до тих людей-світочів, які стають дорогими для всього людства.
Щороку в березні ми традиційно відзначаємо Шевченківські дні. 
Вшанування Шевченка є масовим. Його пам’ятають і поважають, ним захоплюються, до нього прислуховуються. Він і сьогодні сучасний.  Його заклик до братерства й любові, до правди й справедливості, а над усе — до волі, має всесвітнє значення.
Творчість Кобзаря багатогранна, як і його талант. Він був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і прозаїком, і драматургом. Велика спадщина поета продовжує служити людям, захоплює нас своєю мелодійністю, своїм багатством, красою слова, поетичністю.
Книги Т.Шевченка видавались за кордоном понад 300 разів і перекладалися на 147 мов світу. Творчість Т.Шевченка майже вся стала, якщо не піснею, то джерелом для створення опер, балетів, кантат, сюїт тощо. Вдивовижу факт, що не має аналога в світовому письменництві: на 240 шевченкових творів, які становлять його «Кобзар», композиторами складено понад 500 музичних творів. У світі зведено більше ніж 450 пам’ятників Тарасу Шевченку, зокрема в США, Канаді, Італії, Аргентині, Франції. Є мала планета "Кобзар" - її відкрив 20 грудня 1976 року  український астроном Микола Чорних.
Запрошуємо завітати до нашої бібліотеки та ознайомитися із виставкою  "МИСТЕЦЬКА СПАДЩИНА Т.Г. ШЕВЧЕНКА" та долучитися до вшанування пам’яті Великого Кобзаря. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий