20.05.2020

Навчання під час карантину

ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА
Орхан Памук і його роман «Мене називають червоний»

Орхан Памук - сучасний турецький письменник, лауреат декількох національних і міжнародних літературних премій, в тому числі Нобелівської премії з літератури (2006). Популярний як в Туреччині, так і за її межами, твори письменника перекладені на більш ніж п'ятдесят мов. Відомий своєю громадянською позицією щодо Геноциду вірмен і дискримінації курдів у Туреччині, яка не співпадає з думкою офіційних турецьких властей.
Ім’я Орхана Памука є синонімом абсолютного літературного успіху. Подейкують, він — перший турецький письменник за 400 років, котрий зажив справжньої світової слави, буквально увірвавшись в канон світової літературної кон’юнктури на початку 1990-х років романом «Чорна книга» (1990). Прозу Памука, який зумів поєднати потужну традицію західноєвропейського роману зі східним світосприйняттям, філософією і колоритом, уже сьогодні ставлять в один ряд із мастодонтами світової літератури Хорхе Луїсом Борхесом, Італо Кальвіно, Мілорадом Павичем та Умберто Еко.
Однією з найвідоміших книг Орхана є роман «Мене називають червоний». Роман про Захід і Схід, про християнство та іслам, про талант і заздрощі, про новаторство і консерватизм, про любов і помсти - про все відразу. Ця книга вимагає від читача певних знань і роботи над собою, вона не розважає, а розвиває.
«Мене називають червоний» - книга одкровень закоханих і тих, хто ненавидить, чесних і продажних, чистих душею і клятвопорушників. Кожна глава написана від імені одного з героїв, вони поступово складають камінчиками слів загальну мозаїку того, що відбувається, але мова героїв настільки схожа, що читач розуміє: немає безлічі людей, є лише автор, що відображає в собі всіх героїв, як води ріки відображають берега і небо.
А ще роман Орхана Памука можна назвати детективом: є вбивство, є розслідування, в кінці з'ясовується, і хто вбив, і які мотиви злочинця. Можна назвати книгу історичним романом: мова йде про розвиток живопису в мусульманській країні XVI століття. Можна віднести твір до мистецтвознавчих творів: багато уваги в ній приділяється особливостям європейського живопису і відмінностям від неї турецького образотворчого мистецтва. Нарешті, можна говорити про книгу як про любовний роман: висока поезія почуттів розкрита в ній цілком.
В цілому ж, «Мене називають червоний» - роман про все. Вдумливий читач знайде в ній цікаві відомості про побут, родинні стосунки, історію, мистецтво мусульманського світу. І, безсумнівно, книга Орхана Памука знову ставить вічні питання: чи може геній бути лиходієм, чи дозволено вбивати заради мистецтва і що важливіше - гординя і самоствердження або самопожертва і самозречення…
Читати онлайн:


Комментариев нет:

Отправить комментарий