06.04.2018

Бібліотечний Великдень

Писанка – це неповторне багатство, яке треба берегти
як безцінний скарб і пишатися ним перед усім світом.

Олександр Довженко


Великдень – найбільше християнське свято. Вже стало традицією щороку напередодні величного свята на базі бібліотеки КВНЗ «Олександрійський коледж культури і мистецтв»  проводити майстер-клас з розмальовування великодніх яєць.
26 березня 2018 року всі бажаючі мали можливість пізнати глибинний зміст і секрети писанкарства та створити свій символ життя і краси – писанку.
Цього разу учасниками святкової програми «Гарний настрій – власними руками» з майстер-класом з писанкарства «Розмалюю писанку, розмалюю...» стали студенти  ІІ та ІІІ курсу спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».
Молодь познайомилася з традиціями святкування Великодня в Україні, дізналися про те, що писанка не просто розфарбоване яйце, а символ Воскресіння, життя, безсмертя, любові і краси, відродження, добра, щастя, радості.
Студентка ІІ курсу спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Юлія Кажан розповіла  присутнім про символічне значення писанки, розвиток писанкового мистецтва. Використовуючи традиційну орнаментику, ознайомила з регіональними особливостями писанкового розпису.
Майстрині Анна Хіта та Анастасія Посухова вчили учасників майстер-класу розписувати писанки. Із сотні існуючих орнаментів юні майстрині запропонували учасникам освоїти техніку «витравлювання» та створити своїми руками ніжну писанку пастельних відтінків. Перевага даної техніки - це використання лише природних кольорів яйця, що робить писанку водночас простою і оригінальною.
Завершився захід відеопереглядом презентації «Мініатюрне мистецтво писанки» та оглядом віртуальної книжково-етнографічної виставки «Великодні мотиви».
Було приємно спостерігати на юних обличчях зацікавленість і віру в безсмертя українських традицій. Всі учасники цього чарівного дійства: і майстрині, і запрошені студенти, отримали безліч позитивних емоцій та чудовий передсвятковий великодній настрій.








Комментариев нет:

Отправить комментарий